Racuchy, czyli to, co kochają maluchy…

Już kiedyś było, ale skoro trzeba nam dbać o naszych sadowników, to proszę… Jak spożytkować poskie jabłka? Zaczynamy od przepisu prostego i smacznego. Racuchy mogą być zarówno obiadem, jak i kolacją małego niejadka. A co najważniejsze, można je przyrządzić razem z dzieckiem. Dużo przy tym frajdy i… sprzątania. Ale – co tam… 😉

Co jest nam potrzebne?

5 jabłek, 2 szklanki mąki, 0,5 litra mleka, 4 jajka, 2 łyżeczki cukru (może być waniliowy – wtedy 1 płaska łyżeczka), łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. My jeszcze dodajemy czasami 2, 3 łyżeczki wiórków kokosowych.

Do zmiksowanych jajek, mleka, mąki, proszku do pieczenia, cukru i soli dodajemy obrane, drobno pokrojone jabłka. Tak przygotowane ciasto smażymy na tłuszczu, pilnując, by się nam nic nie przypaliło. Dobrze jest odsączyć racuchy przed podaniem (np. w ręczniku papierowym).

Podajemy posypane cukrem pudrem i ładnie dekorujemy.

SMACZNEGO!!!

100_8544