Kompot? To proste!

Jabłkowa wojna polsko-ruska trwa, więc na mamafii nie może zabraknąć kolejnego jabłkowego przepisu. Dziś czas na kompot – zapomniany napój naszych babć, alternatywa dla soków i herbatek, banalnie prosty, nie wymaga ślęczenia w kuchni. Mało tego: kompozycje smakowe są tu dowolne. Śmiało możemy mieszać jabłka z gruszkami, śliwkami, porzeczkami i jakimi tylko chcemy owocami. Jak zrobić kompot?

przepis na kompot

Źródło: mamafia.pl

Kilka jabłek (5- 7 sztuk) myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy do garnka, zalewamy 2 litami wody, wsypujemy cukier do smaku. I tu ostrożnie! Jabłka same w sobie są już słodkie! Przyzwyczajeni do słodyczy cukru pod wszelkimi postaciami łakniemy go coraz więcej…

Do takich proporcji kompotu wsypmy maksymalnie dwie łyżki cukru. Zapewniam: jest to o wiele mniej niż w niejednym soku, jaki podajemy naszym dzieciom.

Kompot gotujemy około 15 minut. Po ostygnięciu możemy podawać z kawałkami zagotowanych owoców.

Smacznego!!!