A jaki jest Wasz przepis na świąteczne pierniczki?

Witajcie,

święta tuż, tuż. Czasu na przygotowania coraz mniej. Macie przepis na świąteczne pierniki? Uwaga, uwaga!!! Jeśli chcecie, by Wasze pierniki były w najlepszej formie po 24 grudnia, a więc by były miękkie, ale zarazem nieco kruche…, to zakasajcie rękawy i do dzieła! Poniżej nasz sprawdzony od lat przepis.

CAM02597

 

Co będzie potrzebne?

– 1 kg miodu

– 2 kostki masła (50 dag)

– 1 kg cukru

– 2 łyżeczki sody oczyszczonej

– 4 jajka

– przyprawy: 2 łyżeczki mielonych goździków, 2 łyżeczki imbiru, 2 łyżeczki cynamonu

– 2 szklanki posiekanych bakalii

– mąka (ok. 1,5 kg)

 

Klarujemy masło. Do płaskiego rondla wlewamy miód i stawiamy na mały ogień. Pilnujcie, żeby miód się nie zagotował i cały czas mieszajcie. Do rozgrzanego miodu dodajemy cukier i masło. Mieszamy aż do połączenia składników. Tak przygotowaną masę odstawiamy do schłodzenia. Gdy już wystygnie dodajemy jajka, sodę (rozpuszczoną w 3 łyżkach letniej wody) oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. Dodajemy stopniowo mąkę i wyrabiamy ciasto. Gdy stanie się gładkie wsypujemy bakalie. Całość odstawiamy na godzinę.

Po godzinie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy dowolne kształty. Dobrze, gdy każde z ciasteczek będzie miało ok 3 mm grubości. Pierniczki pieczemy partiami na blasze (posmarowanej masłem lub pokrytej papierem do pieczenia), w temperaturze 180 stopni. I gotowe!!!

Z takiej ilości ciasta upieczecie około 200 pierników. Warto je przechowywać w zamknięciu. Zmiękną i zachowają aromat do końca karnawału.

Mniam!